na vrh

Časopis Medical-Udruženje Genezis osnovalo predstavništvo u Crnoj GoriPo ugledu na Evropu i svijet, gdje se zbog poboljšanja poslovanja farmaceutske kompanije udružuju, udruženje  Genezis  je krajem septembra meseca ove godine osnovalo  predstavništvo u Crnoj Gori. Genezis je osnovan kao nevladino, neprofitno, nepolitičko i nezavisno udruženje proizvođača i nosilaca dozvola za promet generičkih ljekova, sa jasnom namjerom da objedini i zastupa zajedničke interese svih svojih članova na tržištu Crne Gore.

Bogati petogodišnjim iskustvom, koliko je proteklo od osnivanja u Srbiji, gdje udruženje  broji 15 kompanija članica, među kojima je Sandoz, Teva, Richter Gedeon, Woerwag Pharma, BBraun, Belupo, Bosnalijek, Nobel Ilac, Jadran Galenski Laboratorij, Goodwill Pharma, Extractum Pharma, Sopharma Trading, SK Pharma, Unifarm Medicom i Farmalogist, namjera nam je da povežemo  sve generičke kompanije, članice Genezisa, sa zdravstvenim vlastima  i u Crnoj Gori, kako bi sa usaglašenim glasom prenijeli sva pitanja, ponudili odgovore, ponudili povezivanje različitih interesa u jedan, radi dobrobiti pacijenata u cilju dostupnosti terapije.

Nastojaćemo da i na ovom tržištu okupimo i podržimo onu generičku industriju koja obezbjeđuje kvalitetne i pristupačne ljekove milionima pacijenata i tako stimulišemo konkurentnost i inovativnost na farmaceutskom tržištu.

Kako rade ostala udruženja u Evropi i svijetu, zalagaćemo se da i na tržištu Crne Gore budemo uključeni u rad svih nacionalnih institucija koje se bave zdravstvom (članovi smo Radne grupe Ministarstva zdravlja Srbije za izradu zakona o ljekovima, uključeni smo u izradu i izjašnjavamo se o zakonskim i podzakonskim akatima koji se odnose na farmaciju i zdravstvo) da ponudimo iskustvo eksperata iz kompanija čiji se principali nalaze širom svijeta, kako bi unaprijedili farmaceutsko tržište, ponudili savremenije modalitete  i  omogućili pacijentima Crne Gore  da se liječe ljekovima kojima se liječe  pacijenti u cijelom svijetu.

Namjera nam je i da u što skorije vrijeme postanemo ravnopravan i aktivan član Evropske generičke asocijacije (EGA), koja već godinama uspješno promoviše koncept bržeg i većeg pristupa esencijalnim ljekovima uz istovremene značajne uštede, koje jedino mogu dovesti do uvođenja inovativnih tretmana.

Prvu godinu poslovanja u Crnoj Gori započeli smo predstavljanjem udruženja svim državnim institucijama koja se bave zdravstvom: Ministarstvu zdravlja, CALIMS-u, Fondu zdravstvenog osiguranja,  kao i učlanjivanjem kompanija inostranih generičkih proizvođača ljekova. Od oktobra mjeseca do sada, potpisana  su četiri ugovora a još  nekoliko  kompanija je u procesu učlanjenja.

Naše ambicije su velike, nadamo se da ćemo uključenjem što većeg broja komapnija i idejama koje donose, doprinijeti zdravstvu Crne Gore, registrujući i stavljajući u promet cjenovno pristupačnije ljekove, štedeći novac kako pacijenata, tako i zdravstvenih vlasti, omogućavajući dostupne ljekove i širu listu ljekova pacijentima.

Dr Ana Popović

Direktor Udruženja za Srbiju i Crnu Goru

IZVOR